ספר שמע – הסכיתו ושמעו
אפס בעברית, לילדים גדולים (3-5), לילדים ממש גדולים (6 ומעלה), ספרים הוספת תגובהכשנחשפתי לראשונה לאפליקציות האייפון של "ספר שמע", נזכרתי בסיפורים הנוסטלגים של אבא שלי על תסכיתי הרדיו. אבא שלי תמיד נזכר בערגה איך היה מצמיד את הטרנזיסטור לאוזן, ונסחף לעולמות אחרים. אני מוכרחה להודות שכילדה שנולדה לדור הטלוויזיה לא ממש הבנתי את המשיכה לפורמט מיושן שכזה.
והנה, מחזירה חברת sefershema עטרה ליושנה, ומביאה את הפורמט דווקא לאחד המכשירים שנחשב לאייקון קידמה טכנולוגית – האייפון. אני רואה בזה הזדמנות לבחון שוב את הפורמט, הפעם כאימא.
ל"ספר שמע" כ-30 ספרים וסיפורים שונים – חלקם סיפורים בודדים, חלקם מקבצים. אני ניסיתי את קובץ סיפורי כריסטיאן אנדרסן המכיל בתוכו 13 סיפורים, ביניהם: בת הים הקטנה, מלכת השלג, התיבה המעופפת, בגדי המלך החדשים, ועוד. אורך המקבץ הוא כ-3 שעות. עם פתיחת האפ מופיעה רשימת הסיפורים, בוחרים באחד מהם, ולוחצים Play. אפשר להעביר קדימה ואחורה, להשהות, ולעצור.
ניסיתי בעצמי: בסה"כ השימוש אינטואיטיבי, הקריינות ברורה, יש מוסיקה בתחילתו ובסופו של כל סיפור ובחלק מהסיפורים יש אפקטים שמגבירים את המתח והעניין כמו צליל דלת נפתחת ונסגרת, צעדים ועוד. שימו לב, שהאפליקציה אינה מושתקת גם כשהטלפון במצב שקט.
אכן יש משהו קסום בלהקשיב לסיפור ולהיות יוצר העולם והדמויות. בהשוואה לקריאה בספר, נראה לי שהאינטונציה של הקריין והאפקטים של הסאונד, מוסיפים מתח וריגוש. בהשוואה לטלוויזיה ולקולנוע, תסכית משמש פשרה לא רעה עבור ילדים קטנים שעוד לא יודעים לקרוא – הם יכולים להנות מהסיפור וליצור את התמונות שלו בדמיונם.
האם זה מספיק כדי לשכנע את ההורים לרכוש את האפ?
נראה לי שגם אוהבי וצרכני הטכנולוגיה הגדולים ביננו, היו רוצים שהילדים יישארו עוד קצת בתקופת התמימות שמתקצרת עם השנים. שימשיכו לשחק בכדור, לקפוץ בחבל, לשחק קלאס ו'עמודו', וכמובן – שימשיכו לקרוא ספרים אמיתיים.
גם אני, כאימא, הייתי רוצה לראות את נועה צורכת ספרים, ואנחנו משתדלים לטעת בה את האהבה לכך. מצד שני, צריך להכיר בעובדות. אחת מהן היא שאוטוטו יהיה מונח לנו iPad בסלון (אבל – כמו שאני נוהגת לומר – זה כבר סיפור אחר). השנייה היא, שהטכנולוגיה כאן להישאר, ואלא אם אנחנו עוברים בקרוב לבקתת בוץ עם בור באדמה במקום אסלה – כנראה שנצטרך להסתגל אליה ולא להיפך.
נראה לי רעיון נהדר להביא את התסכית לאייפון. במקום שייעלם מן העולם, הוא מתקדם יחד איתנו ומחבר בין הנוסטלגיה לטכנולוגיה. אמנם החוויה פה נראית בסיסית, אבל זה בגלל שהיא נאמנה למקור. זה יכול להיות למשל, פיתרון לא רע בנסיעות – אפשר להשמיע לילדים באוזניות, או לחבר את האייפון למערכת ברכב כדי שכולם יהנו יחד. כיפה אדומה, וסיפוריה של חני נחמיאס, עליהם כתבתי בשבוע שעבר, הם דוגמא לגישה שונה ששמה דגש על שימוש ביכולות המדיה החדשה. לטעמי, יש מקום לשתי הגישות, ואתם מוזמנים לבחור לפי טעמכם.
מה אומרים על זה בספר שמע?
קודם כל, הם יצאו באתר חדש – ברכות! שנית, הם מתכננים לפרסם בקרוב ספרי ילדים נוספים של סמדר שיר, נורית זרחי ואחרים. כמו כן, יפורסמו ספרים לקהל המבוגר וספרים בשפות אחרות כמו רוסית ואנגלית. אם אתם רוצים להישאר מעודכנים, תוכלו לעקוב אחרי ספר שמע בטוויטר, RSS ו/או להצטרף לרשימת התפוצה במייל, שבין נרשמיה יוגרלו קודים להורדה בחינם.
שיהיה להם בהצלחה! אני מקווה לשמוע עוד סיפורים מהם בקרוב.
מחיר בעת כתיבת הפוסט: $14.99 לקובץ הסיפורים (מחיר לסיפור הוא $2.99)
מפתחי האפ: ספר שמע (הפקה והקלטה במקור – חברת סוניקבוקס)
גילוי נאות: קיבלתי עותק של האפ למטרת כתיבת ביקורת.
1 בפברואר, 2010 בשעה 8:20
הי,
נשמח לקבל תגובות ושאלות לגבי הספרים שלנו גם כאן וגם באתר שלנן.
בוקר טוב לכולם
צוות "ספר שמע"
10 בפברואר, 2010 בשעה 11:43
חבל על המחיר. קצת יקר מדי אחרת הייתי מיד מורידה.
10 בפברואר, 2010 בשעה 17:06
היי לאה, לצערי, אני מסכימה – קובץ הסיפורים אכן יקר, הסיפורים בנפרד קצת פחות. אני מקווה שספר-שמע יוזילו מחירים בעתיד הקרוב..
הילה.
16 ביולי, 2010 בשעה 21:20
[...] ספר שמע סיפרתי לכם כאן לפני כ-7 חודשים, לא הרבה אחרי שהקמתי את אפסי. זמן מה לאחר [...]